Lataa...

Perehdytys

Perehdytys on aina ihmisten välistä kommunikaatiota, jossa siirtyy tietoa ihmisten välillä. Kuten kaikessa viestinnässä, myös perehdytyksessä voi tapahtua väärinymmärryksiä monista syistä johtuen. On hyvä muistaa, että monet itsestäänselvyydet eivät ole itsestäänselvyyksiä maahanmuuttajalle. Siksi perehdytys on tärkeä osa työprosessia ja työhön sitouttamista. Perehdytystilanteet eivät ole koskaan samanlaisia, kuten eivät maahanmuuttajat ja työpaikatkaan. Tällä sivulla on muutamia perehdytysvinkkejä ja linkkejä hyviin oppaisiin.

Muutamia vinkkejä maahanmuuttajan perehdytykseen

  • Perehdytys saattaa vaatia hieman enemmän aikaa.
  • Uusi tieto kannattaa jakaa pieninä paloina, ei kaikkea kerralla.
  • Varmista, että annettu ohje on ymmärretty. Seuraa esimerkiksi hetki, miten työntekijä alkaa suorittaa annettua tehtävää.
  • Perehdytyksessä kannattaa käyttää useita eri menetelmiä: työn eri vaiheiden näyttäminen, kuvat, tekstit, videot, samankieliset työntekijät ym.
  • Uskalla kysyä!

Meillä perehdytys tapahtuu tekemällä. Aluksi yksinkertaisia työtehtäviä. Samalla maahanmuuttaja näkee mitä työssä tehdään ja tutustuu muihin työntekijöihin. Samalla myös työnantaja näkee miten tehtävät sujuvat. Sitten edetään kohti vaativampia   tehtäviä…”  (rakennusalan työnantaja)

Alla on muutamia linkkejä, joista on apua maahanmuuttajan perehdytykseen ja ohjaukseen työpaikalla.

Monikulttuurisen työpaikkaohjauksen vihko  on tarkoitettu avuksi ja tueksi työpaikkaohjaukseen. Vihko auttaa sinua työpaikkaohjaajana työssäsi ohjaajana ja opastajana. Sen avulla saat näkökulmia ja ehkäpä ratkaisujakin kysymyksiin ja haasteisiin, joita saatat kohdata työssäsi.

Maahanmuuttajat voimavarana työpaikalla – opas kieli- ja kulttuuritietoiseen ohjaukseen
Kattava opas maahanmuuttajien perehdytykseen työpaikalla. Avautuu uuteen välilehteen.

Ohjaan maahanmuuttajan perehdyttäminen työhön ja työyhteisöön

Maahanmuuttaja yrityksen voimavarana opas maahanmuuttajan ohjaukseen ja perehdytykseen työpaikalla

Perehdyttämisen TOP 10 lista asioista, joita tulee ottaa huomioon maahanmuuttajan työpaikalle perehdyttämisessä

← Takaisin